Perkara-perkara Yang Patut Korang Buat Sewaktu Menuntut Di Universiti atau Kolej

15 November 2017/Rabu

Assalamualaikum

Ehm...Rasa sekejap jak masa berlalu...Tadi masa aku online Facebook,nampaklah aku yang Facebook kasih throwback kenangan aku masa aku graduate.Rupanya dah setahun dah aku graduate..Alhamdulillah..Masa aku study dulu kan itulah antara zaman yang paling best yang penuh dengan satu ribu satu kenangan.Pelbagai kenangan manis dan pahit yang aku dapat time aku study di kolej.Memang best.Tapi,kalau aku asyik hidup di zaman yang sama sampai bila life aku asyik begini jak.Macam tidak berkembang.Sebagai seorang budak yang baru meningkat di alam remaja yang penuh dengan liku--liku kehidupan,tentunya aku mempunyai suatu matlamat yang ingin dicapai iaitu berjaya dalam hidup dan kejayaan yang kita dapat ni akan dapat membanggakan orang tua kita.



Tapi tapi tapi...dalam masa kita ingin berjaya tu,kejayaan itu seharusnya diisi dengan aktivti-aktivti yang menarik yang boleh dikenangkan sesudah habis study.Korang mesti ingat ya,kehidupan sebagai seorang student ni seharusnya mempunyai pengalaman yang paling seronok supaya pengalaman tersebut boleh dikenangkan kembali di suatu masa yang akan datang.

Bagi aku lah kan,pengalaman yang paling best masa aku study di kolej dulu adalah pengalaman yang paling wajib dilakukan ketika masih bergelar student.Percayalah pengalaman yang aku buat ni memang tiada gantinya...

1.Berkawan dengan semua penghuni asrama.

Mula-mula aku daftar kolej aku tinggal asrama time semester satu.Waktu tu lah aku berkenalan dengan orang bilik aku dahulu.Aku first time jumpa dorang dan berkenalan dengan dorang.Aku ingat lagi penghuni bilik aku.Kami ada empat orang tu antaranya aku dari Kuala Penyu,Wiwin dari Kinabatangan,Sabah,Hurin dari Papar dan yang satu lagi Pamela dari Keningau.Memang best ar berkenalan dan berkawan dengan dorang ni.Tapi sayang nya kami tiada ambil gambar time tu sebab belum up bah masa tu..Haha...


2.Join Kelab dan Persatuan.

Oh hal yang ini sorry lah aku cakap.Aku tidak minat ingin join mana-mana kelab atau persatuan yang dianjurkan oleh kolej.Haha.

3.Stay up sampai pagi.

Perkara ni aku dah pernah rasa dulu time aku masih bergelar student.Aku dan kawan-kawan aku stay up sampai pagi ni gara-gara Final Year Proejct lah.Hal ni terjadi time nak dekat hujung semester.Situasi macam ni terjadi ketika assignment berlambak dan menjelangnya waktu penilaian dan final exam..Memang waktu semua nak kena hantar lah satu kali.Besok pagi pergi kolej mata bengkak...Kahkahkah...Selalu jugak aku merungut dan mengeluh bila aku hadapi nya,tapi bila dah habis study ni memang aku rindu ar nak stay up lagi sampai pagi..

Mereka-mereka inilah dan termasuk aku yang stay up sampai pagi angkara FYP...haha...
4.Travel dengan kawan-kawan

Time hujung minggu selalu aku dan kawan aku plan nak travel ke tempat-tempat yang kami belum pernah pergi lagi.Kami travel yang dekat-dekat jak...Pergi balik.Lagipun time jadi student dulu duit pun cukup makan jak..Hew hew..

Aku upload gambar ni jak lah..Haha..Time ni waktu petang time class cancel...So,kawan ajak lepak-lepak di pantai Karambunai...

5.Berkenalan dengan senior dan junior.

Yes...yang ni memang aku buat.Aku ada jugak berkenalan dengan senior aku masa aku semester satu lagi yang sama-sama tinggal asrama dan sampai sekarang alhamdulillah masih berkawan dan selalu juga bercontact.Kalau ada subjek yang aku tak faham aku akan tanya dia dan kalau ada nota yang dia sudah tidak pakai aku pinjam..Hihihi..Junior pun aku ada juga lah tegur-tegur say hai dengan dorang.Biar nampak aku nih seorang yang peramah...Mana tahu time tu ada yang menyangkut jadi jodoh..Haha..

Yang nih aku dan kawan-kawan aku tu dah jadi senior...:p..

6.Cari Jodoh.

Haaa...Maybe ni point yang last mesti korang terkejut kan baca dia punya point tapi yang ni adalah perkara yang wajib kau orang buat time korang bergelar student.Memang benar jodoh itu rahsia Allah S.W.T tapi tidak salah kan kalau korang cuba cari.Ketahuilah bahawa apabila korang sudah bekerja dan mungkin akan sibuk dengan kerja  korang tu korang akan hadap muka yang sama jak setiap hari.Hadap kerja yang sama setiap hari.Nak cari jodoh di tempat kerja pun belum tentu dapat..:P..

Jadi,masa di kolej atau universiti korang berkenalan lah dengan semua penghuni di situ dan kalau nak acari jodoh tu harus mempunyai iman yang kuat.Dan berushalah time cari jodoh.!Tapi korang buat cara yang betul ya..Ingat...Selamat mencuba...:)..

Terima kasih kerana sudi baca entry ini.