REVIEW : Ariana Rose

22 Disember 2014/Isnin
Assalamualaikum...

Baru kali ini aku berkesempatan nak buat review pasal drama yang aku tengok beberapa minggu lepas iaitu Ariana Rose.Kikiki....Drama ni lama dah ditayang kat TV3 dulu.Masa tu dia bersiaran setiap hari Isnin-Khamis mula pukul 7.00 malam-8.00 malam.Dan sekarang ni dia buat siaran ulangan pula pada setiap hari Ahad dan bermula pada jam 3.00 petang-6.00 petang di TV3.Tiga jam tiga episode dia bersiaran.

Masa mula-mula aku tengok wayang ni sampai lah sekarang,memang best lah cerita dia..Lagu lagu dia pun best gilerr!!

Nah,tu la ko ni Anum....Dulu masa drama tu tengah hot ditayangkan,ko tak tengok.Sekarang,waktu ulangan baru ko terkedek kedek nak tengok wayang tu...Huhu...

Jom baca SINOPSIS ARIANA ROSE ni....



Mengisahkan Ariana Rose yang berkawan baik dengan Tengku Juwita setuju untuk berlakon sebagai gadis yang pernah menjadi girlfriend Tengku Adam Kamil. Tengku Juwita sebenarnya tidak mahu berkahwin dengan Tengku  Adam Kamil, lalu dia mencadangkan agar Ariana berlakon sebagai wedding breaker. Perkahwinan tersebut dibatalkan dan maruah keluarga Tengku Adam Kamil telah tercalar.
   
Berang dengan keadaan itu, Tengku Adam mengupah spy peribadi untuk menyiasat siapa Ariana Rose.Tengku Kamil cuba mengetahui siapa dalangnya,namun Ariana tegar untuk tidak memberitahu.
 
Tengku Kamil akhirnya meragut kesucian Ariana dan disebabkan itu, Ariana memberitahu kisah sebenar. Sejak itu, Ariana membenci Tengku Kamil.

Untuk melupakan sejarah hitam itu.Ariana mula melakukan kerja-kerja amal.Tanpa disangka, Tengku Adam adalah penyumbang besar dana kebajikan di mana tempat Ariana bekerja. Tengku Adam mula jatuh cinta pada Ariana namun tidak pada Ariana. Malah dia semakin membenci Tengku Adam.
 
Ariana Rose dipinang oleh keluarga Tengku Adam tanpa pengetahuan Tengku Adam dan Ariana menerima lamaran tersebut .Disebabkan kecewa lamarannya ditolak Ariana, Tengku Adam pergi menunaikan umrah. Bila pulang, dia mendapati, yang dia akan berkahwin dengan Ariana-gadis yang dicintai.Ariana juga tidak tahu siapa bakal suaminya hinggalah pada hari penikahan.Ariana terkejut tapi dia menerima suaminya dengan perasaan terbuka apatah lagi melihatkan suaminya telah banyak berubah.
 
Pelakon: 

 Keith Foo - Tengku Adam Kamil
Nur Fathia - Ariana Rose
Tasha Shilla - Tengku Juwita
Hisyam Hamid - Harith
Nabila Huda - Liyana
Arja Lee - Ramzul
Syatilla Melzin - Sophie
Mustapha Kamal - Tan Sri Tengku Muhriz
Liza Abdullah - Puan sri Lisdania
Datin Ziela Jalil - Datin Asra
Jalaludin Hassan - Datuk Wan Jusoh
 
Part yang aku suka dalam Drama Ariana Rose ni ialah :
  •  Masa Ariana Rose tinggal di condo dia.
  • Masa ibu bapa Ariana Rose bagitau yang dia nak ditunangkan dengan Tengku Adam Kamil.
  • Masa Ariana Rose dan Tengku Adam Kamil bernikah.
  • Last sekali,masa Ariana Rose dan Tengku Adam Kamil honeymoon di London



REVIEW : Manisnya Cinta Di Cappadocia

12 Disember 2014/Jumaat
Assalamualaikum...

Filem yang paling aku tunggu tunggu ni akhirnya sudahpun ditayangkan di pawagam pada 11 Disember 2014(Khamis).Dan,malam ni aku nak REVIEW pula wayang ni sebab aku dah tengok tadi kat panggung...Kikiki...Bestnya apa jalan cerita dia..Lagu dia pun best juga.Akhir jalan cerita dia pun memang best...Heppy Ending...kiukiukiu!!

Filem Manisnya Cinta Di Caapadocia ni dilakonkan oleh Fazura,Shaheizy Sam,Lisa Surihani,Eja,Faizal Hussein dan ramai lagi pelakon yang hebat hebat berlakon dalam wayang ni.Bagi aku,filem ni memang sangat sangat best sebab dorang berlakon dalam wayang ni berlatar belakangkan di Istanbul,Turkey...Fuiiyyoooo...!!!Istanbul tu jo...Tempat idol!!Itu adalah diantara beberapa sebab kenapa aku mau sangat tengok ni wayang.

Filem ini adalah di adaptasi dari novel karya Anis Ayuni.Wayang ini juga meupakan gandingan kali kedua Fazura dengan Shaheizy Sam.Sebelum ni pun dorang pernah digandingkan untuk berlakon sama sama dalam drama yang bertanjuk Kisah Cinta.Apapun,jom kita baca dulu sinopsis nya..

SINOPSIS FILEM MANISNYA CINTA DI CAPPADOCIA



Ifti Liyana tidak pernah mendambakan sayang dari lelaki yang bernama Fredo. Bertahun bersama, namun tiada segelumit perasaan untuk jejaka itu. Akhirnya, Fredo menikahi gadis lain dan tinggallah Ifti Liyana menyusuri hidupnya sendiri. Pertemuan pertama dengan Nazmi telah mencambahkan perasaan yang dia sendiri tidak fahami. Kehadiran Nazmi menghuru-harakan perasaannya. Namun, rasa rindu yang mulai datang mengebu di hakis dengan rasa keegoan. Di benamkan rasa rindu tapi hati terlalu degil untuk memahami apa yang di lakarkan oleh akal. Rindu tetap datang dan datang. 



Nazmi pasti, Ifti Liyanalah gadis yang dicari untuk menjadi suri hatinya. Sifat keibuan dan lemah lambut milik Ifti Liyana sangat menerujakan hatinya. Diuji Ifti Liyana dengan kekurangan diri namun Ifti Liyana tidak pernah menolak untuk berteman dengannya. Antara keinginan untuk menyayangi atau sangsi akan kejujuran kaum lelaki, Ifti Liyana buntu. Lelaki itu yang sekejap ada dan sekejap menghilang bagai bermain tarik tali dengannya. Dirinya ibarat mengejar bayang-bayang. Dirinya kerinduan namun untuk diungkapkan dia sangsi, adakah Nazmi jugak berperasaan yang sama dengannya? 
 
 Bila kasih mula membara, bahangnya mulai terasa. Akhirnya, Nazmi melafazkan ungkapan yang dinanti. Kasih berpadu namun tercalar bila cemburu menguasai akal fikiran. Tanpa usul periksa, Ifti Liyana menjatuhkan hukuman. Nazmi terkapai-kapai mencari punca. Permasalahan terungkai kini. Sukarnya mengucapkan kata maaf. Demi cinta dan sayangnya, Ifti Liyana membuang ego yang tersarat padu di hatinya. Dia yakin Nazmi tercipta untuknya. Yang akan melindungi dan mengasihinya hingga ke akhirnya. 
 
Antara perkara yang menarik perhatian aku sepanjang filem ini ditayangkan ialah :
  • Lagu tema dia best ( Manisnya Cinta-6th Sense)
  • Latar belakang dia kebanyakannya di Istanbul,Turkey
  • Cerita sedih pasal kakak Ifti Liyana meninggal
Baiklah... itu aje yang aku nak kongsikan dengan korang.Karang korang kata aku ni melebih lebihnpula...Okey,korang jangan lupa ajak rakan dan keluarga korang tonton wayang ni.Siapa yang tak nak tengok wayang ni,memang rugilah...
Papai..

Info Nuffnang : CPUV ( Cost Per Unique Visit ) & CPC (Cost Per Click)

08 November 2014/Isnin
Assalamualaikum...

Wah...Hari ni aku rajin sangat nak bagi korang baca pasal EN.NUFFNANG ni...
So,kalau korang nak tau tentang EN.NUFFNANG ni,korang boleh lah baca info-info yang aku bagi ni...:)..

Untuk pengetahuan korang, BLOGGER akan mendapat pendapatan selepas belog mereka dipilih oleh pihak pengiklan untuk tujuan penempatan iklan (ini tidak termasuk unit iklan yang kosong).
Terdapat 2 jenis iklan umum yang dibayar oleh pengiklan kami, iaitu CPC (Kos Per Klik) Kempen dan CPUV (Kos Per View Unik).

(1)CPC(Kos per klik) 
  • dilancarkan atas permintaan pengiklan. Ia akan ditunjuk di semua belog dalam rangkaian NUFFNANG yang telah memilih pilihan ‘Show Global CPC Ads di ‘Blog Preferences’ dalam ‘Blog Manager’ serta tidak mempunyai apa-apa iklan CPUV (Cost Per Unit View) yang dijalankan pada masa itu.Pihak NUFFNANG akan membayar penulis blog berdasarkan bilangan klik unik oleh pengunjung unik belog mereka pada unit iklan yang memaparkan iklan CPC. Iklan tersebut akan tamat secara automatic selepas mencapai klik maksimum dan sistem kami akan mengemaskini pendapatan yang dijana melalui klik tulen. Jika blog menunjukkan iklan CPC tetapi tidak menjana sebarang klik ke arah kempen, tiada pendapatan akan dikemaskini.
(2)Kempen CPUV (Kos per pandangan unik) 
  • Bagi pengetahuan korang, pihak pengiklan memilih blog yang mereka ingin mengiklankan kempen CPUV (Kos per pandangan unik) berdasarkan beberapa faktor seperti demografi pembaca blog korang, keperluan unit iklan, keahlian eksklusif, dan ketersediaan unit iklan.Iklan ini dibayar mengikut jumlah pengunjung belog korang sebagai pelanggan potensi iklan tersebut, ia tidak memerlukan apa-apa dari pengguna korang untuk klik dalam iklan dalam belog korang untuk mendapat pendapatan
  • Pihak pengiklan mempunyai sasaran bagi setiap kempen mereka. Mereka akan memilih belog yang berpotensi untuk menarik pembaca belog yang sesuai sebagai target pelanggan mereka. Sekiranya pembaca belog korang adalah dalam kategori yang dikehendaki pihak pengiklan, peluang korang untuk dipilih akan meningkat. Ramai blogger yang tidak mengisi kaji selidik(survey) belog mereka dengan teliti akan menyebabkan mereka tidak dipilih. Ini disebabkan oleh fakta bahawa kajian itu membenarkan pihak pengiklan untuk mengenali belog korang dengan lebih mendalam.Oleh itu, korang dinasihatkan untuk memastikan bahawa kaji selidik(survey) belog korang yang telah didaftar dalam akaun Nuffnang korang dikemaskini dari semasa ke semasa. 
  • Penempatan iklan juga salah satu faktor yang penting. Pihak pengiklan menggunakan jumlah modal yang banyak untuk mereka bentuk iklan dan juga membeli ruang iklan untuk meletakkan iklan mereka. Oleh itu, mereka hendak menghantar mesej mereka dalam iklan kepada seluruh sasaran pelanggan mereka dengan berkesan. Jadi, mereka akan membeli ruang iklan yang dioptimumkan. Pihak pengiklan akan memilih belog dengan unit iklan yang diletak di tempat sepatutnya. Unit iklan Skyscraper adalah elemen pertama ‘sidebar’ dan bukan diletakkan di mana-mana tempat yang lain. Begitu juga dengan Leaderboard yang merupakan elemen pertama yang dapat dilihat oleh pengunjung belog korang dan ‘Large Rectangle’ selepas belog post pertama korang. Unit iklan korang yang tidak dapat diletakkan di tempat optimum akan menjejaskan keputusan pengiklan untuk memilih belog korang kerana terdapat banyak belog lain dalam rangkaian kami yang mempunyai iklan yang ditempatkan secara berkesan. Di samping itu, ketersediaan unit iklan juga memainkan peranan yang penting bagi blogger untuk dipilih oleh pihak pengiklan. Semua pengiklan kami membahagikan bajet mereka secara purata 3 unit iklan kami, iaitu Leaderboard, Skyscraper dan Large Rectangle, setiap kali mereka beriklan dengan kami. Bajet itu adalah terhad dan mungkin tidak dapat meliputi ketiga-tiga unit iklan. Jadi, peluang korang untuk dipilih oleh pengiklanan untuk menyertai kempen akan dimaksimumkan.
  •  Status glitterati korang juga merupakan salah satu faktor yang dapat meningkatkan peluang korang untuk dipilih oleh pihak pengiklanan sebab pihak pengiklan akan mempertimbangkan ahli Glitterati dahulu. Status Glitterati merupakan suatu program ganjaran kepada blogger yang setia kepada Nuffnang. Ahli biasa masih akan dipilih oleh pihak pengiklan tetapi ahli dengan status Glitterati akan mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk dipilih oleh pihak pengiklan.
  •  Oleh itu, kemungkinan ada masa yang tiada pengiklan yang memerlukan kumpulan tertentu penulis blog untuk seketika.Kami akan cuba untuk menjual unit iklan blogger kami selagi mereka berpotensi untuk dioptimumkan. Jika unit iklan tidak dioptimumkan ataupun unit iklan mereka tidak berada di tempat yang berpatutan, kami tidak akan mencadangkan blog korang kepada pihak pengiklan.Pihak NUFFNANG berharap agar korang memahami bahawa penempatan iklan adalah sangat penting supaya korang akan dipilih. 
Itu sahaja lah info tentang NUFFNANG yang aku nak share kan dengan korang.Harap-haraplah korang akan faham dengan apa yang aku terangkan pasal NUFFNANG kat atas tu ya..

Terima kasih kerana korang sudi membaca di blog saya..:)..

Info Nuffnang : Maksud BUFFERED EARNING atau BE

06 Disember 2014/Sabtu
Assalamualaikum...


Hai semua....
Hari ini aku nak bagi sedikit info tentang BUFFERED EARNING ni atau nama panggilannya BE..
  • BE adalah kempen CPUV kerana BE merupakan pendapatan yang diberi kepada korang dari kempen-kempen yang sedang dijalankan.
  • Untuk pengetahuan korang,pihak pengiklan mempunyai sasaran bagi setiap kempen CPUV mereka.Mereka akan memilih blog yang menarik dengan pembaca blog yang sesuai sebagai sasaran mereka.Sekiranya pembaca belog korang diklasifikasi dalam kategori yang dikehendaki oleh pihak pengiklan, peluang korang untuk dipilih akan meningkat. Ramai blogger yang tidak mengisi kaji selidik(survey) belog mereka dengan teliti akan menyebabkan mereka tidak dipilih. Ini disebabkan oleh fakta bahawa kajian itu membenarkan pihak pengiklan untuk mengenali belog korang dengan lebih teliti. Dengan ini, pihak pengiklan tidak tahu sama ada belog korang sesuai untuk kempen mereka atau tidak. Oleh itu, korang dinasihatkan untuk memastikan bahawa kaji selidik(survey) belog korang dikemaskini dari semasa ke semasa.
  • Penempatan iklan juga adalah salah satu faktor yang penting. Pihak pengiklan menggunakan jumlah modal yang banyak untuk mereka membentuk iklan dan juga membeli ruang iklan untuk menempatkan iklan mereka. Mereka hendak menghantar mesej mereka dalam iklan kepada seluruh sasaran pelanggan mereka dengan berkesan. Jadi, mereka cuma akan beli ruang iklan yang telah dioptimumkan
  • Unit iklan Skyscraper adalah elemen pertama sidebar dan bukan diletakkan di mana-mana tempat yang lain. Begitu juga dengan Leaderboard merupakan elemen pertama yang dapat dilihat oleh pengunjung belog korang dan ‘Large Rectangle’ selepas belog post pertama korang. Unit iklan korang yang tidak dapat diletakkan di tempat tersebut akan mempengaruhi keputusan pengiklan untuk mengiklan di belog korang kerana banyak belog yang lain di bawah rangkaian kami yang meletakkan unit iklan mereka dengan sempurna.
  • Di samping itu, ketersediaan unit iklan juga memainkan peranan yang penting bagi blogger untuk dipilih oleh pihak pengiklan. Semua pengiklan kami memecahkan bajet mereka secara purata adas 3 unit iklan kami, iaitu Leaderboard, Skyscraper dan Large Rectangle, setiap kali mereka beriklan dengan kami. Bajet itu adalah terhad dan mungkin tidak dapat meliputi ketiga-tiga unit iklan. Jadi, peluang korng untuk dipilih oleh pengiklanan untuk menyertai kempen akan dimaksimumkan.
  • Status glitterati korang juga merupakan salah satu faktor yang dapat meningkatkan peluang korang untuk dipilih oleh pihak pengiklanan sebab pihak pengiklan akan mempertimbangkan ahli Glitterati dahulu. Status Glitterati merupakan suatu program ganjaran kepada blogger yang setia kepada nuffnang. Ahli biasa masih akan dipilih oleh pihak pengiklan tetapi ahli dengan status Glitterati akan dapat lebih peluang untuk dipilih oleh pihak pengiklan.
  • Untuk iklan CPUV, pemilihan blog bergantung sepenuhnya kepada keperluan pengiklan, dan industri pengiklanan juga sangat bermusim. Oleh itu, kemungkinan ada masa yang tiada pengiklan yang memerlukan kumpulan tertentu penulis blog untuk seketika.
So,setakat ini sahaja yang aku boleh share kalau yang sudah tau tu boleh amalkan semua tu.Bagi yang belum tahu dan baru  cubalah amalkan mungkin korang juga akan berjaya mendapatkan BE seperti blogger blogger lain.Bagi yang berjaya tahniah aku ucapkan.Mana yang tak dapat dapat lagi aku pesan janganlah cepat berputus asa,cuba dan cuba ok..Kan,kita bilang....usaha tangga kejayaan..Hihi..Kadang kadang rezeki kita tak sama.Kadang kadang rezeki kita sama.Kalau ada lagi tips yang aku  tahu,aku akan share lagi dengan korang semua.

Okeh...Babai...Selamat membaca korang..

Entry Throwback : Ceriataku Semasa Final Exam ( Bahagian 1 )

16 November 2014/Ahad
Assalamualaikum...

  • Semua orang memasing dah update blog pasal FINAL EXAM.Aku pulak?Lepas FINAL EXAM sudah habis,baru aku terhegeh-hegeh nak update entry pasal FINAL EXAM ni.
  • Eh...tunggu sekejap...Ini blog akukan...So,suka hati aku lah kan nak update entry aku bila-bila masah je aku suka.Heheheheee....
  • Satu lagi !! Aku bahagia...Aku dah angau time FINAL EXAM.Tu je...Ahahahaha....
  • Okeh !! Marilah kita kembali pada tajuk asal entry ni.
  • Minggu FINAL EXAM,macam biasalah...Streesss,busy study,banyak nota kecik yang nak dibuat lepas tu kena baca dan hafal.Belum lagi kalau masuk bab kira-mengira ni....
  • Time membaca tu,tiada masalah.Tapi,untuk menghafal tu,ada masalah.Hihihi.Masalah otak.
  • Tapi,alhamdulillah.Semuanya aku dah hadapi dan semuanya boleh tahan.Sekarang tawakal je lah tengah tunggu pointer untuk semester 3 ni.Naik atau turun...
  • Aku start FINAL EXAM hari itu pada 27 OKTOBER 2014 ( ISNIN ) & berakhir pada 05 NOVEMBER 2014 ( RABU ).
  • Jom tengok nota-nota sepanjang aku study untuk FINAL EXAM semester 3 ni.
    Nota kat atas ni adalah nota Matematik 2

    Nota ini pula adalah nota Sains Kejuruteraan 2

    And then,yang ni adalah nota Prinsip-prinsip Struktur

    Dan,yang last ni pula adalah nota Pembinaan Bahan & Binaan 3(PBB3)
  • Next entry...akan diupdate lagi...hehehe...baibaibai....

Entry Throwback : Ceritaku Sebelum Bermulanya Final Exam...

Assalamualaikum...
16 November 2014/Ahad

1.Stress!
  • Tenenug merenung menghadap assignment 24 jam sama ada tidur atau tidak tidur boleh membuatkan otak aku berserabut.Haaaiiissshhh....biasalah kalau menjelangnya FINAL EXAM...semuanya kena COMPLETE.Kalau yang senang-senang tak apa,ini nak kira itulah nak kira ini lah.Nak baca itu lah nak baca inilah.Strreeesss tau!!
  • Kalau pasal bab kira mengira ni...macam sem 3 ni,aku belajar MATEMATIK 2,SAINS KEJURUTERAAN 2 dan PRINSIP-PRINSIP STRUKTUR.Yahhh...semuanya yang aku senaraiakan tu adalah bab kira-mengira.Bila dah masuk bab kira-mengira ni,semua alatan kenalah lengkap seperti pembaris,pen,pensel,pemadam,kalkulator dan yang sama waktunya dengannya.Jika peralatan yang korang sediakan seperti yang terdapat dalam senarai(ayat skema),hohohohohho....susahlah korang untuk buat kerja korang.
  • Memang best jugak bab kira-mengira ni tapi,lama-kelamaan bikin stress jugak.Sebab apa?Sebab kalau kita tak dapat jawapan yang betul,kita kena kira balik apa yang soalan tu mahu sampailah kita dapat jawapan yang betul.Kalau kita tidak dapat jawapan yang betul,jangan haraplah nak berhenti mengira.Usaha lagi sampai dapat jawapan yang betul.Ada paham??
2.Mata Panda ( Mata Sepet )
  • Mata panda...Hal ini paling ketara bila semua orang bertungkus lumus nak review assignment,buat assignment dan belajar sampai tidak tidur.Kebanyakannya,student yang selalu buat begini.Ya...aku pun selalu juga buat begini sampai tidak tidur gara-gara ingin menyiapkan tugasan yang diberikan oleh pensyarah.
  • Kalau siapkan assignment last minute,kemungkinan kualiti assignment tidak berapa best adalah tinggi juga berupaya menyebabkan lecturer korang akan potong markah korang.Tidak cukup dengan itu,nanti kuranglah masa korang untuk study.Betul tak?
3.Kurang Bercakap Dengan Aktif
  • Fuiiyyoooo....Kalau sebelum ni mulut tu punya lah laju je nak berborak,lepas tu dah tak pandang kiri kanan.Pantang masuk kelas ada-ada je benda yang nak digosipkan dengan kawan-kawan.Tapi,bila dah mula penat dan otak pun tengah tension dengan assignment,mulut pun ikut sekali penat sampai sampai bila bercakap pun jadi tak tentu sudah mau bercakap.
Adatlah tu kan tension bila dah nak FINAL EXAM.Sebab bila otak penat,ia menjurus kepada gangguan emosi sekali.Kalau dah asyik emo je,lama-kelamman boleh moody jugak.Siapa boleh tahan kan....

Selamat Bercuti dan Selamat Tinggal...

09 November 2014/Ahad

Assalamualaikum...

Bai bai kawan sekelasku...Bai bai kawan sekolejku...Bai bai housemateku...Bai bai jiran rumah sewaku...dan semuanya lah...Bai bai..

05 November 2014/Rabu
-Paper aku habis pada hari Rabu petang.
-Malamnya jugak aku dah di ambil oleh family aku.

09 November 2014
-Sekarang,tengah cuti semester selama sebulan and now aku sudah pun sampai di kampung dua hari yang lalu.
-Kampung aku nun jauh di KUALA PENYU.Sepa orang SABAH kat sini,mesti tau punya tempat ni kat mana..hihi...
-So,ada banyak masa free ni...bolehlah aku update blog aku macam biasa..

#Pai...pai..

10 Tips Buang Rasa 'akward' Saat Presentation

13 Julai 2014/Ahad

Assalamualaikum...

"Alamakkkk....esok aku ada presentation lah....belum ready lagi ni...lagi pun ini kan presentation aku yang pertama dalam sem 3..Mudah mudahan jak lah semuanya baik-baik jak besok.Amin..."

Besok,dalam kelas,aku ada presentation dan ini adalah presentation aku yang pertama dalam sem 3.So,adalah jugak kan rasa gugup tu bila mau bercakap depan kawan sekelas.

Di sini,aku akan sediakan tips-tips untuk korang semua dan juga pembaca blog aku ni macam mana nak buang rasa akward saat presentation.



1)    Fahami dan dalami slide yang kamu bakal bentangkan. Kalau tidak keberatan, cuba berlatih buat presentation beberapa kali agar sebutan dan percakapan kamu jelas dan lancar.

2)    Pakai pakaian yang kamu selesa dan kemas. Jangan jadikan ia sebagai peluang untuk kamu memperagakan fesyen dan gaya.

3)    Perlu di ingat, tujuan utama yang harus kamu lakukan adalah untuk menyampaikan sesuatu maklumat pada pendengar. Jadi pastikan segala maklumat yang kamu masukan dalam slide ringkas dan mudah di fahami.

4)    Minum air putih dan tarik nafas sedalam-dalamnya sebelum mulakan presentation. Keadaan ini akan membuatkan kamu lebih tenang dan berada dalam keadaan yang terkawal.

5)    Cuba berlatih di hadapan cermin. Pastikan kamu bercakap dalam keadaan tersenyum bukan berkerut. Ini kerana, apabila kamu berkerut, kamu akan membuatkan penonton kamu rasa lebih tertekan dan tidak selesa dengan kewujudan kamu di hadapan mereka. Oleh itu, senyuman mampu membuatkan penonton memberi feedback yang positif.

6)    Hati-hati, ada sesetengah pihak memang menunggu peluang untuk ‘menghentam’ kamu. Jadi cuba minimalkan segala kesalahan dan jika ada masalah yang timbul bertenang dan jangan terlalu panik.

7)    Bagi sesetengah pihak, eye contact sangat penting saat membuat presentation. Tetapi, jika terlalu banyak membuat eye contact juga boleh membuatkan kamu hilang fokus dan rasa lebih gugup. Jadi, tiada salahnya jika kamu tetapkan satu titik fokus agar hilangkan rasa gugup.

8)    Sesuaikan gaya bahasa kamu dengan penonton yang ada. Jika banyak golongan muda, pastikan bahasa yang kamu guna mudah di fahami dan lebih bersahaja. Jika banyak dewasa gunakan bahasa yang lebih formal dan teratur.

9)    Ketika membuat presentation jangan lupa selitkan sekali elemen-elemen lawak dan mencuit hati. Jadi, penonton tidak akan bosan dan hilang minat mendengar segala maklumat kamu.

10)  Jika kamu jenis yang gugup. Saat memberi ucapan / membuat presentation cuba gengam sesuatu seperti klip kertas, tisu, pen atau apa sahaja yang boleh membuatkan kamu rasa lebih yakin. Tetapi perlu di ingat, sebolehnya jangan sampai orang tahu yang kamu sedang menggengam sesuatu ya!

Selamat membaca dan selamat mencuba!

Tips : 4 Cara Elakkan Mulut Berbau!

13 Julai 2014/Ahad

Assalamualaikum...

Saat berpuasa, ketakutan bagi orang ramai adalah nafas berbau. Bukan apa, apabila kamu tidak makan dan minum, bakteria di dalam mulut berkumpul dan membiak dengan aktif di kawasan lidah. Kerana itulah mulut mengeluarkan bau yang kurang enak.

Sungguh pun begitu, jangan jadikan puasa sebagai alasan untuk kamu semua mengabaikan kebersihan mulut ya! Jom lakukan 4 cara untuk elakkan mulut berbau agar kamu rasa lebih yakin dengan diri sendiri.



1)   BERUS LIDAH
Sebelum tidur dan selepas sahur jangan lupa berus gigi terutamanya di bahagian lidah, agar segala bakteria dan kotoran yang terkumpul di kawasan itu berkurangan dan hilang.

2)   BASAHKAN DENGAN AIR LIUR
Sesekali jika kamu ingin bercakap, pastikan mulut kamu dibasahi dengan air liur dahulu. Jangan biarkan ia kering. Dengan cara ini, sekurang-kurangnya kamu dapat mengurangkan bau yang kurang enak itu.

3)   JANGAN MINUM TEH / KOPI
Kafein yang ada dalam minuman teh dan kopi boleh membuatkan nafas kamu berbau. Sebaiknya cuba elakkan minum minuman yang mengandungi kafein saat bersahur kerana ia akan lebih memburukkan keadaan.

4)   GUNAKAN UBAT GIGI KHUSUS UNTUK MASALAH NAFAS BERBAU
Ya, mungkin ini klise tapi ia sangat membantu! Pilihlah ubat gigi yang khusus buat nafas berbau dan mempunyai perlindungan selama 12 jam atau 24 jam. Selain itu, kamu juga boleh pilih yang mengandungi perisa mint.

Selamat mencuba dan selamat berpuasa :)..

Saya Nak Duit Raya RM300 Daripada Nile.Com.My

01 Julai 2014/Selasa

Assalamualaikum...

Wahh...Wah...Wah...Ada Contest terbaru lah..Contest ni dari Nile.Com.My.Kalau korang nak join,korang tekan lah banner kat bawah ni...:)..


Kalau aku dapat RM300.00 dari Nile.Com.My tu,masa hari raya nanti aku gunakan duit itu sebagai duit raya untuk tetamu yang datang beraya ke rumah aku nanti dan sekiranya duit itu ada lebih,aku akan belanja keluarga aku makan di tempat yang sedap-sedap seperti di Secret Recipi...InsyaAllah..

Tarikh tutup untuk join contest ini ialah pada 21 Julai 2014,11.59 pm.

Hantarkan link contest korang ke give_away@nile.com.my dan bagi detail korang macam ni =

Raya Giveaway(Nama penuh korang)
a)Link Blog
b)Nama Penuh
c)H/p Nimber

So,kalau korang rasa-rasanya nak join contest ini...jangan ragu-ragu untuk tekan banner kat atas tu ye...

Selamat bercontest...

P/s : Pemenang akan diundi menggunakan random.org.

Ramadan tiba lagi...

29 Jun 2014/Ahad

Hoi!Assalamualaikum...


Pertama sekali,aku nak ucapkan SELAMAT BERPUASA kepada semua umat islam di muka bumi ini.Di sini,aku ingin memohon maaf atas salah dan silap tanpa aku sedari.Semoga kita diberikan kesihatan yang berpanjangan sepanjang kita berpuasa di bulan ini.Amin...

Nasiblah hari pertama berpuasa ni aku masih lagi di kampung.Ingat lagi aku masa pertama kali aku berpuasa di perantauan.Masa tu aku sem 1 and then pelajar junior lah kan kalau budak yang baru masuk ni.Duduk hostel jugak masa tu.Nak tahu apa menu berbuka puasa aku ngan kawan kawan aku masa tu?Ahahaha...bila aku kasih tayang gambar makanan nanti,mesti korang pun ndak percaya kan...

So,dengan senang hati yang senang aku akan uploudkan gambar nya sebentar lagi...




Ha,itu lah dia menu berbuka puasa aku ngan kengkawan aku masa 1nd time berpuasa di perantauan.Ye lah,first time datang kat tempat tu mana lah biasa.Masa tu aku ngan kawan aku ndak tau pun ada bazar dekat ngan hostel yang aku duduk dulu.Last-last masa nak cuti Hari Raya baru aku tau.

So,hari pertama puasa kali ini nasib aku memang baiklah sebab aku masih lagi berada di kampung and sedang menghabiskan cuti semester yang tinggal 4 hari lagi.End the end,selamat berpuasa  dan jangan sesekali ponteng puasa ya..:)..



Tps : Bina Semangat Semester Baru

26 Jun 2014/Khamis

Hoi!Assalamualaikum...

Apabila lama bercuti,mulalah perasaan malas timbul dan menebal dalam diri.Tambah pula bila dah lama korang merehatkan minda.Secara tiba-tiba sahaja,korang terpaksa menggunakan semula,Jangan panik,ada beberapa cara untuk naikkan semula semangat korang melangkah ke semester baru.

1.Hias Meja Belajar
*Berbulan lamanya korang bercuti pasti meja belajar penuh dengan habuk dan kekotoran .Apa kata seiring dengan semester baru ini,korang kemaskan meja belajar secantik yang mungkin menggunakan kreativiti korang.Nak lebih menarik,jangan lupa letakkan sekali gambar korang bersama keluarga atau teman-teman rapat di meja sekali ya!

2.Kata-kata Semangat
*Minta ibu bapa sentiasa mendoakan korang agar dapat memulakan langkah pembelajaran baru agar lebih bersemangat.Doa dan kata-kata daripada ibu bapa merupakan ubat paling mujarab bagi korang untuk berjaya.Minta mereka agar berikan korang galakan agar korang dapat memberikan keputusan yang terbaik setelah habis belajar kelak.

3.Cari Kawan
*Tentu pensyarah sudah memberikan tugasan secara berkumpulan kan?Jadi,apa kata korang senaraikan nama kawan-kawan sekelas yang boleh dijadikan pasangan korang dalam kumpulan tersebut agar kerja-kerja yang melibatkan kumpulan tersebut agar kerja-kerja yang melibatkan kumpulan ini berjalan dengan lancar.Ini kerana markah korang semua akan bergantung kepada kerjasama yang di lakukan sepanjang sesi semester itu.

4.Pasang Azam dan Motivasi
*Tanamkan dalam minda korang sikap optimis dan buang sikap malas sekiranya korang ingin berjaya dalam pelajaran.Sekiranya korang sentiasa memitivasikan diri dan berazam tinggi,segala kerja yang korang lakukan pasti berjaya tidak kira di mana sahaja korang berada.

5.Nota Ringkas
*Awal sesi pembelajaran,jangan saratkan otak dengan nota-nota yang berat.Buat nota ringkas agar otak korang dapat menerima input pelajaran secara perlahan-lahan.Kemas dan susun segala nota tidak diperlukan lagi.Atur strategi pembelajaran bersesuaian dengan jadual korang agar tidak bertindan dengan aktiviti lain.

Nuffnang...nuffnang...Apa masalah kau ni???

26 Jun 2014/Khamis

Hoi!!Assalamualaikum...

Eeeeeee,napa ngan Nuffnang aku ni erk?Apa masalah dia ni?Lepas dia bagi aku SPONSOR POST,earning Nuffnang aku tak naik lagi sampai lah sekarang.Kenapa tu erk?

Adakah mungkin kerana TRAFFIC BLOG aku?

Sesiapa yang dapat tolong aku pasal Nuffnang ni,tolonglah yerr...

Tips : 7 Cara Halus Tegur Kesalahan Orang

25 Jun 2014/Jumaat

Hoi!Assalamualaikum...

Menegur keselahan orang memanglah sesuatu yang mudah namun ia sebenarnya tidaklah semudah yang dijangka.

Walaupun individu itu melakukan kesalahan korang tidak seharusnya memalukannya apatah lagi melukai perasaannya.Ada cara yang lebih sesuai untuk menegur kesalahannya selain dari terus membebel dan menegur.

Kalau tidak,korang sendiri harus ditegur dan sama seperti individu yang melakukan kesalahan.Jadi,jom ketahui 7 cara menegur kesalahan orang lain dengan cara yang halus dan tidak memalukan diri.

1.Tegur Secara Lembut
  • Tak perlu berkasar,tegur sahaja dengan cara yang lembut.Jika tak apalah maknanya teguran kamu itu.Mana tidaknya,jika hinaan lebih banyak dari teguran itu bukan nasihat tetapi itu lebih ke arah memalukan.
2.Di Tempat Yang Tersorok
  • Tempat awam,hadapan khalayak ramai dan tempat-tempat yang boleh di lihat oleh orang lain selain dari korang berdua adalah tempat yang paling tidak sesuai untuk korang menegur.Sebaiknya pilihlah tempat yang lebih privasi dan tersorok.Ini kerana mungkin niat korang untuk menegur tetapi bila di lokasi yang salah ia bertukar seperti cuba menjatuhkan dan memalukan.
3.Double Meaning
  • Jika korang ingin menegur individu yang sensitif,gunalah perkataan atau ayat yang mempunyai maksud tersirat.Contoh,jika si dia pakai pakaian yang terlalu terdedah,jangan terus kata "kau pakai seksi ni kau tak takut mati ke?".Sebaliknya,cuba guna ayat seperti "kan lebih bagus jika kamu pakai pakaianyang labuh sedikit...yelah tau jelah mata-mata orang zaman sekarang.Takut mengundang bahaya pula kan."Walaupun tidak terlalu direct sekurang-kurangnya si dia tahu pakaiannya itu tidak patut dipakai.Bukankah begitu?
4.Jangan Guna Perkataan Yang Kasar
  • Jangan jatuhkan standart korang dengan melemparkan kata-kata yang kesat dan kasar.Ingat,jika korang sebut sahaja perkataan-perkataan yang memalukan itu bukannya si dia yang malu tetapi korang sendiri yang memalukan diri kerana berperilaku seperti orang tidak berpelajaran dan tidak di ajar untuk bersopan.
5.Jangan Terlalu Jujur
  • Ya.Jujur itu perlu dan sangat di sarankan.Tetapi bagaimana jika kejujuran korang itu mampu membuatkan individu yang ditegur itu terluka dan berkecil hati?Jadi,sebaiknya fikir sebelum bercakap.Jika ia boleh mengundang air mata baik korang tukar dengan sesuatu yang lebih sedap untuk didengari tetapi mempunyai maksud yang sama.
6.Sertakan Contoh
  • Setiap yang ingin korang sampaikan pastikan berserta contoh.Contohnya,korang sedang menasihati adik-beradik yang sedang bergaduh,pilihlah kisah tauladan seperti "Kisah Si Adik Yang Derhaka" atau apa sahaja yang boleh dijadikan contoh agar si dia lebih memahami apa yang ingin korang sampaikan dan secara tak langusng menyedarkan si dia.Jika cerita itu hanya rekaan pun tidak menjadi masalah asalkan mempunyai mesej yang tepat,jelas,mudah difahami dan logik.
7.Dengar Dua Pihak Dahulu dan Jangan Buat Konklusi
  • Jika korang sedang menasihati orang yang sedang bergaduh,elakkan daripada membuatkan konklusi sendiri.Malah jangan hanya mendengar sebelah pihak sahaja.Perkara ini akan menunjukkan korang seorang individu yang berat sebelah dan bukanlah pendengar yang baik.

Segmen I Love Nuffnang by Dunia Sebenar Shida

22 Jun 2014/Ahad



Hoi!Assalamualaikum...

Hari ni aku dengan semangatnya ingin menyertai satu segmen yang di anjurkan oleh blogger Dunia Sebenar Shida sebab ini pertama kali nya aku join segmen bersama Nuffnang a.k.a Segmen I Love Nuffnang by Dunia Sebenar Shida.

Syarat?Mula-mula tu,memang lah susah tapi bila baca balik-balik syarat-syarat nak join segmen ni,tak lah sesusah mana pun.Korang cuma usaha jer..Macam aku,mula-mula aku memang cakap syarat yang Shida buat ni susah tapi bila dah baca sampai faham,jadi senang pula.

Pengalaman aku bersama Nuffnang ni,ermm...Nuffnang memang tak pernah mengecewakan lah pihak pengguna.Nuffnang ni sangat-sangat jujur tau.So,apa pun..I LIKE NUFFNANG..

Tarik tutup segmen ni ialah pada 28 Jun 2014/Sabtu.

So,kalau korang nak join korang tekanlah cepat-cepat banner kat atas tu..:P..

Tips : 4 Jenis sahabat yang harus di jauhi

20 Jun 2014/Jumaat

Hoi!Assalamualaikum...

Dalam persahabatan korang akan berjumpa dengan macam-macam jenis sahabat.Ada yang baik dan ada yang sebaliknya.Ya,memang sukar untuk kita nilai hati mereka kerana adakalanya tidak semua yang kita sangkakan benar-benar terjadi.Betul tak?

But,kata orang,bila kita dah kenal siapa kawan kita,kita akan tahu sikap sebenar si dia.Masa itu lah kita harus bijak memilih jenis sahabat yang sesuai kita jalinkan bersamanya.

Oleh itu,ketahuilah 4 jenis sahabat yang harus korang jauhi:

1.Si Pengatur Hidup
>Kawan seperti ini akan membuatkan kamu rasa dikawal dan di kongkong.Individu seperti ini tidak boleh melihat kamu lebih daripadanya.Bila bergaduh,golongan ini akan menjadi individu yang paling mempunyai ego yang tinggi.

Cadangan
>Jangan sesekali cuba berbalah dengan mereka.Tiada gunanya kerana mereka sukar menerima kekalahan.Sebaiknya cuba cari jalan untuk mengatakan tidak pada sesuatu yang korang tidak setuju.Beritahu padanya korang juga ada pendirian hidup.Korang berhak membuat keputusan dalam hidup. 

2.Profesor Serba Tahu
>Ceritalah tentang apa saja,pasti si dia tahu juga.Individu seperti ini seorang yang bersifat angkuh.Dia akan sentiasa cuba tunjukkan kebodohan korang dan menampakkan dia pintar dan berpengalaman.Hati-hati,silap hari bulan si dia sentiasa ada cara untuk malukan korang.

Cadangan
>"dengar boleh,percaya jangan!".Buat-buatlah setuju kemudian ubah topik dengan segera supaya korang kelihatan tidak berminat mendengar cerita kosongnya itu.Lama-kelamaan,si dia pasti akan sedar dengan kelemahannya.

3.Si Pengeluh
>Kerjanya asyik mengeluh sahaja.Baik cerita kawan-kawan,musuh,makanan,bar dan apa sahaja yang boleh dijadikan bahan si dia akan sentiasa mengeluh.Sekali sekala memang simpati tapi lama-kelamaan ia akan membuatkan korang penat dan lebih mendengar keluhannya.

Cadangan
>Jangan mulakan perbualan dengannya dan jangan mudah bersimpati dengannya.Jika ia berlebihan dengan tegas tegur si dia dan katakan keluhannya itu agak berlebihan.

4.Si Talam Dua Muka
>Golongan ini sangat pandai berlakon dan pura-pura.Di depan bukan main si dia bercakap,segalanya baik sahaja.Sekali di belakang,dialah musuh pertama kita.Siap bercerita buruk tentang kita lagi.Lagi menyakitkan tanpa bersalah dia cerita segala rahsia kita pada orang lain.

Cadangan
>Jangan sesekali bercerita tentang rahsia atau maklumat sulit padanya.Elakkan keluar berdua duaan dengan si dia.Golongan seperti ini korang tidak boleh meletakkan kepercayaan 100% kerana tidak semua yang dia katakan benar dan ikhlas. 

Sedikit sebanyak pesanan dari Nuffnang

19 Jun 2014/Khamis

Hoi!Assalamualaikum...

Kelmarin petang,masa aku bukak email aku,aku dapat email dari Nuffnang dan dalam email tersebut,Nuffnang bagi nasihat.tips dan sedikit tutorial pada aku dan juga untuk blog aku

So,dengan hati yang ikhlas ini aku akan kongsikan apa nasihat yang aku dapat dari Nuffnang.

Silalah baca...jemput baca...:)..

1.Anda boleh terus menghasilkan kandungan yang berkualiti supaya dapat menarik lebih banyak pembaca dan mengukuhkan demografi belog anda.Dengan ini,belog anda juga berpeluang dipilih oleh pihak pengiklan untuk kempen-kempen yang boleh menjana pendapatan selagi belog anda dikemaskini dari semasa ke semasa.

        Selain itu,kajian selidik (survey) membenarkan pihak pengiklan untuk mengenali belog anda dengan lebih teliti.Dengan ini,pihak pengiklan akan tahu sama ada belog anda sesuai untuk kempen mereka atau tidak.Oleh itu,anda dinasihatkan untuk memastikan bahawa kaji selidik belog anda dikemaskini dari semasa ke semasa.

1.Trafik belog anda merupakan salah satu faktor yang menarik pihak pengiklan supaya memilih belog anda untuk menerima kempen -kempen.Selain itu,anda juga boleh memastikan supaya semua unit iklan diletakkan dengan optimum.

       Kami mendapati bahawa anda tidak mempunyai unit iklan Large Rectangle yang sepatutnya diletakkan selepas blog post pertama anda.Unit iklan anda tidak dapat diletakkan di tempat optimum akan menjejaskan keputusan pengiklan untuk memilih belog anda kerana terdapat banyak belog lain dalam rangkaian kami yang mempunyai iklan yang ditempatkan secara berkesan.

      Untuk memasukkan unit iklan Large Rectangle,anda boleh mendapatkan kodnya dalam halaman "Add Ad" selepas anda login ke dalam akaun Nuffnang anda.Selepas itu,anda login ke dalam akaun Blogger.com dan mencari laman "Edit HTML" lalu mencari kod </b : if> atau </b : loop>.Letakkan kod unit iklan Large Rectangle di antara kedua-dua kod itu dan "save" template itu.Unit iklan Large Rectangle itu akan muncul di bawah post pertama belog anda.

So,itulah nasihat,tips dan sedikit tutorial dari Nuffnang yang aku dapat dan untuk pengetahuan pihak Nuffnang,aku sudah pun meletakkan iklan Large Rectangle di blog aku.

Terima kasih kepada pihak Nuffnang atas tunjuk ajar yang telah engkau berikan kepada ku..(cewahhh!!)

GA Mini Popia Ikan Bilis Nurul Yui

18 Jun 2014/Rabu

Hoi!Assalamualaikum...

Hari ni,bukan kemain semangat lagi aku nak join satu GA yang terbaru.Nak tahu apa Ga terbaru yang aku maksudkan?Korang just klik gambar di bawah ni.

Klik...Jangan tak klik!!
nurul yui punya ga

Syarat no 1 dah ikut.Sekarang,nak ikut syarat no 2 pula.Syarat nya berbunyi begini...

Saya nak Mini Popia Ikan Bilis Nurul Yui kerana saya teringin sekali ingin mencuba rasa ikan bilis tersebut hasil tangan dari Nurul Yui dan mak nya.Dari dulu lagi,saya ingin mencuba ikan bilis tersebut tapi tidak berkesempatan akibat kekangan masa.

Okehh!!Semua syarat dah ikut.Senang jak pon syarat nya.Tidak susah.Okehh!!So,korang yang free tu sudi sudi lah join Ga ni untuk memeriahkan Ga dari blogger yui..


Allah hadirkan seseorang itu sekejap sahaja

17 Jun 2014/Selasa

Hoi!Assalamualaikum...

Bosan punya pasal,aku buka you tube and then search Ustaz Kazim Elias punya ceramah.Lepas tu,terjumpalah aku satu tajuk ceramah dari Ustaz Kazim Elias yang sangat menarik iaitu Allah S.W.T. hadirkan seseorang itu ekejap sahaja.Best ceramahnya.Dan akan ku kongsikan sedikit ceramah itu di blog aku ni...

Di bawah ini adalah petikan yang aku ambil dari ceramah Ustaz Kazim Elias...

Kita kena ingat bahawa pada usia kita 41 hari,kita menjadi air,kemudian 40 hari kita menjadi segumpal darah,40 hari kita menjadi seketul daging kemudian bila cukup seketul daging 40,40,40 itu...4 bulan itu,kita di dalam perut ibu kita Allah meniupkan roh.Bila malaikat meniupkan roh atas perintah Allah S.W.T.,malaikat bertanya kepada Allah S.W.T.,pergi ke Luth Mahfuz,catit apa yang ada sehinggalah benda kecik pun dicatit oleh para malaikat termasuklah isu jodoh.Jadi,kalau kita dah sayang seseorang tiba-tiba menjadi suami kita,isteri kita dan sebagainya itu adalah ketentuan tuhan.Jodoh Allah S.W.T. memang orang yang baik dai akan gantikan yang lebih baik daripada itu.Itu lah kenyataannya...

By,
Ustaz Kazim Elias.

Rezeki Bulan Jun 1# : Menang dalam Mrs Erry 2nd Giveaway...

17 Jun 2014/Selasa

Hoi!Assalamualaikum...

Alhamdulillah..Rezeki bulan Jun...Ini adalah rezeki pertama yang aku dapat setelah aku join Mrs Erry 2nd Giveaway ari tu...Link penyertaan >>>Mrs Erry 2nd Giveaway.

Dan,dalam senarai pemenang tu,aku dapat hadiah topup...



Dan..aku dah bagi semua detail pasal aku pada sponsor hadiah and topup nya pun dah sampai tadi pagi...Terima kasih yerr SPONSOR YANA...

Kalau Dah Jodoh...What Is CINTA???

15 Jun 2014/Ahad

Hoi!!Assalamualaikum...

1.Maksud Cinta??
*Cinta itu dua hati jadi satu.Dua hati jadi satu.Dua orang hatinya satu.Itulah namanya cinta.

RASA CINTA PASTI ADA PADA MAKHLUK YANG BERNYAWA SEJAK LAMA HINGGA KINI TETAP SUCI DAN ABADI TAKKAN HILANG SELAMANYA...

*Bimbing cinta agar menjadi baik.
*Cinta mesti bersih.
*Cinta mesti murni.
*Cinta jangan dicemari dengan perbuatan dosa.
*Cinta itu berakhir dengan perkahwinan yang baik tetapi cinta juga sebenarnya ialah tidak semestinya berakhir dengan perkahwinan.
*Cinta tidak semestinya berakhir di atas pelamin.
*Cinta tidak semestinya berakhir dengan dendam.
*Cinta harus dipertahankan walaupun badai melanda,gelora mendatang.
*Cinta yang benar datang dari keredhaan orang tua.

By...
Ustaz Kazim Elias...

Adab Islam = Hati-hati Dengan Munafiqun

15 Jun 2014/Ahad

Assalamualaikum...
Kalau tak jawab dosa...
Kalau jawab korang awesome...

Secara kasar,dia kelihatan sungguh baik budi pekerti sehingga tidak Nampak sebarang keburukan yang dilakukan.Namun begitu,disebalik kebaikan budi pekertinya itu,terselindung sifat buruk di dalam dirinya.Ini merupakan cirri-ciri seorang munafik.

       Korang tahu apa itu munafik?Orang munafik ini adalah orang yang menunjukkan kebaikannya tetapi menyembunyikan kejahatan diri.Tindakan bijak ini mampu disembunyikaan daripada mata manusia tetapi tidak di mata Allah S.W.T.Apakah ciri-ciri orang Islam yang munafik?

Ciri-ciri orang Islam yang munafik ialah =

1.Melakukan Kebinasaan
Ø     Perkara yang haram dihalalkan dengan alasan untuk kebaikan masyarakat.Itu antara motif biasa manusia zaman sekarang.Bumi ditarah ibarat manusia tiada lagi perikemanusiaan semata-mata mengejar kesenangan dunia.Riba berleluasa kerana tamakkan harta yang hanya pinjaman dari Allah.

2.Menuduh Orang Lain
Ø     Kekayaan dan kekuasaan yang diniliki seseorang merupakan salah satu ujian Allah yang perlu lulus sebaiknya.Dek kerana nafsu,kedua-dua ini boleh melangkaui batas.Sebab itu terjadinya pentingkan diri sendiri,tidak mahu mengikut ajaran Allah dan Sunnah Nabi Muhammad SAW.Mereka hanya percaya pada logic akal sedangkan ilmu yang diperolehi sebenarnya datang dari Yang Maha Esa.

3.Malas Beribadah
Ø     Solat hanya mengambil masa lima minit sahaja manakala puasa hanya sebulan dalam setahun.Itu pun menjadi kesusahan kepada umat Islam yang malas menunaikan ibadah dengan alasan tidak cukup masa melakukan pekerjaan di dunia.Hartanya juga dilaburkan ke jalan yang tidak elok daripada bersedekah kepada mereka yang memerlukan.



4.Pertikaikan Hukum Allah
Ø     Golongan munafik berlagak seperti orang Islam,tetapi berdolak-dalik melakukan hokum Allah dan ajaran Rasul.Mereka tahu apa yang diwajibkan,tetapi tidak pernah memenuhi tuntutan Islam itu sendiri.Ketika senang mereka langsung lupa pada Yang Maha Pencipta,tetapi mereka seolah-olah menyesal apabila ditimpa kesusahan.

5.Mengejar Habuan Dunia
Ø     Sebelum melaksanakan tugas,orang-orang munafik akan apakah aka nada balasannya?Sama ada deri segi wang ringgit atau pun kebendaan yang lain.Hilang rasa ikhlas kerana berfikir pengorbanan harta benda dan tenaganya tidak berbaloi.Pelbagai alasan diberikan jika ia hanya membawa keuntungan ke akhirat.

6.Menghina Kebenaran
Ø     Kadang-kadang,kebenaran itu terpampang di depan mata tetapi orang yang munafik tidak mengakuinya.Pelbagai alasan yang diberikan supaya tidak mahu menerimanya.Mereka lebih suka mengikut kata hati dan membuat hokum sendiri sesuai dengan kehendak nafsu kejahatan.Jauhkan diri korang dari golongan ini!

PANAS HATI...

KENYANG MAKAN NASI SAMA MAKAN DALAM HARI INI...SEMUANYA KERANA KAU!!

Tips Sahabat = Sahabat Sejati...Secebis Nasihat Imam Syafie...

13 Jun 2014/Jumaat

Assalamualaikum...
Kalau tak jawab dosa...
Kalau jawab korang awesome...

Kita adalah sahabat kepada seorang sahabat.Begitu juga sebaliknya.Sunyilah hidup ini tanpa seorang sahabat.Ada kalanya,sahabatlah orang pertama yang ditemui untuk berkongsi segala rasa suka dan duka.

1.Sahabat yang baik
     “Aku mencintai sahabat-sahabatku dengan segenap jiwa ragaku,seakan-akan aku mencintai sanak-saudaraku.Aku selalu berharap mendapat sahabat sejati yang tak luntur baik dalam keadaan suka ataupun duka.Jika itu aku dapatkan,aku berjanji akan selalu setia padanya.”

2.Mencari sahabat setia dalam duka
      “Belum pernah kutemukan di dunia ini seorang sahabat yang setia dalam duka.Padahal hidupku sentiasa berputar-putar antara suka-duka.Kalau suka melanda,aku sering bertanya.Siapakah yang sudi menjadi sahabatku?Di kala aku senang,sudah biasa bahawa banyak orang yang akan iri hati,namun giliran aku susah mereka pun bertepuk tangan.”

3.Menghadapi musuh
      “Ketika aku menjadi pemaaf dan tidak mempunyai rasa dengki,hatiku lega,jiwaku bebas dari bara permusuhan.Ketika musuhku lewat dihadapanku,aku sentiasa menghormatinya.Semua itu kulakukan agar aku dapat menjaga diriku daripada kejahatan.Aku tampakkan keramahanku,kesopananku dan rasa persahabatanku kepada orang-orang yang kubenci,sebagaimana kutampakkan hal itu kepada orang-orang yang kucintai.Manusia adalah penyakit dan penyakit itu akan muncul apabila kita mendekati mereka.Padahal menjauhi manusia bererti memutuskan persahabatan.”

4.Mengasingkan diri lebih baik daripada bergaul dengan orang yang jahat
     “Bila tak ketemukan sahabat-sahabat yang takwa,lebih baik aku hidup menyendiri daripada aku harus bergaul dengan orang-orang jahat.Duduk bersendirian untuk beribadah dengan tenang adalah kebih menyenangkanku daripada bersahabat dengan kawan yang mesti aku berwaspada.”


5.Pasang Surut Persahabatan
      “Aku dapat bergaul secara bebas dengan orang lain ketika nasibku sedang baik.Namun,ketika musibah menimpaku,kudapatkan mereka tak ubahnya roda zaman yang tak mahu bersahabat dengan keadaan.Jika hidupku berlumuran kebahagiaan,banyak orang iri hati,jika hidupku berselimut derita mereka bersorak-sorai.”

6.Rosaknya keperibadian seseorang
      “Dalam diri manusia itu ada dua macam potensi tipuan dan rayuan.Dua hal itu seperti duri jika dipegang dan ibarat bunga jika dipandang.Apabila engkau memerlukan pertolongan mereka,bersikaplah bagai apai yang dapat membakar duri-duri itu.

7.Tempat menggantungkan harapan
       “Apabila engkau menginginkan kemuliaan orang-orang yang mulia,maka dekatlah orang yang sedang membangun rumah untuk Allah.Hanya orang yang jiwa mulia yang dapat menjaga nama baik ketika hidup mahupun setelah mati.”