REVIEW : Ariana Rose

22 Disember 2014/Isnin
Assalamualaikum...

Baru kali ini aku berkesempatan nak buat review pasal drama yang aku tengok beberapa minggu lepas iaitu Ariana Rose.Kikiki....Drama ni lama dah ditayang kat TV3 dulu.Masa tu dia bersiaran setiap hari Isnin-Khamis mula pukul 7.00 malam-8.00 malam.Dan sekarang ni dia buat siaran ulangan pula pada setiap hari Ahad dan bermula pada jam 3.00 petang-6.00 petang di TV3.Tiga jam tiga episode dia bersiaran.

Masa mula-mula aku tengok wayang ni sampai lah sekarang,memang best lah cerita dia..Lagu lagu dia pun best gilerr!!

Nah,tu la ko ni Anum....Dulu masa drama tu tengah hot ditayangkan,ko tak tengok.Sekarang,waktu ulangan baru ko terkedek kedek nak tengok wayang tu...Huhu...

Jom baca SINOPSIS ARIANA ROSE ni....



Mengisahkan Ariana Rose yang berkawan baik dengan Tengku Juwita setuju untuk berlakon sebagai gadis yang pernah menjadi girlfriend Tengku Adam Kamil. Tengku Juwita sebenarnya tidak mahu berkahwin dengan Tengku  Adam Kamil, lalu dia mencadangkan agar Ariana berlakon sebagai wedding breaker. Perkahwinan tersebut dibatalkan dan maruah keluarga Tengku Adam Kamil telah tercalar.
   
Berang dengan keadaan itu, Tengku Adam mengupah spy peribadi untuk menyiasat siapa Ariana Rose.Tengku Kamil cuba mengetahui siapa dalangnya,namun Ariana tegar untuk tidak memberitahu.
 
Tengku Kamil akhirnya meragut kesucian Ariana dan disebabkan itu, Ariana memberitahu kisah sebenar. Sejak itu, Ariana membenci Tengku Kamil.

Untuk melupakan sejarah hitam itu.Ariana mula melakukan kerja-kerja amal.Tanpa disangka, Tengku Adam adalah penyumbang besar dana kebajikan di mana tempat Ariana bekerja. Tengku Adam mula jatuh cinta pada Ariana namun tidak pada Ariana. Malah dia semakin membenci Tengku Adam.
 
Ariana Rose dipinang oleh keluarga Tengku Adam tanpa pengetahuan Tengku Adam dan Ariana menerima lamaran tersebut .Disebabkan kecewa lamarannya ditolak Ariana, Tengku Adam pergi menunaikan umrah. Bila pulang, dia mendapati, yang dia akan berkahwin dengan Ariana-gadis yang dicintai.Ariana juga tidak tahu siapa bakal suaminya hinggalah pada hari penikahan.Ariana terkejut tapi dia menerima suaminya dengan perasaan terbuka apatah lagi melihatkan suaminya telah banyak berubah.
 
Pelakon: 

 Keith Foo - Tengku Adam Kamil
Nur Fathia - Ariana Rose
Tasha Shilla - Tengku Juwita
Hisyam Hamid - Harith
Nabila Huda - Liyana
Arja Lee - Ramzul
Syatilla Melzin - Sophie
Mustapha Kamal - Tan Sri Tengku Muhriz
Liza Abdullah - Puan sri Lisdania
Datin Ziela Jalil - Datin Asra
Jalaludin Hassan - Datuk Wan Jusoh
 
Part yang aku suka dalam Drama Ariana Rose ni ialah :
  •  Masa Ariana Rose tinggal di condo dia.
  • Masa ibu bapa Ariana Rose bagitau yang dia nak ditunangkan dengan Tengku Adam Kamil.
  • Masa Ariana Rose dan Tengku Adam Kamil bernikah.
  • Last sekali,masa Ariana Rose dan Tengku Adam Kamil honeymoon di London



REVIEW : Manisnya Cinta Di Cappadocia

12 Disember 2014/Jumaat
Assalamualaikum...

Filem yang paling aku tunggu tunggu ni akhirnya sudahpun ditayangkan di pawagam pada 11 Disember 2014(Khamis).Dan,malam ni aku nak REVIEW pula wayang ni sebab aku dah tengok tadi kat panggung...Kikiki...Bestnya apa jalan cerita dia..Lagu dia pun best juga.Akhir jalan cerita dia pun memang best...Heppy Ending...kiukiukiu!!

Filem Manisnya Cinta Di Caapadocia ni dilakonkan oleh Fazura,Shaheizy Sam,Lisa Surihani,Eja,Faizal Hussein dan ramai lagi pelakon yang hebat hebat berlakon dalam wayang ni.Bagi aku,filem ni memang sangat sangat best sebab dorang berlakon dalam wayang ni berlatar belakangkan di Istanbul,Turkey...Fuiiyyoooo...!!!Istanbul tu jo...Tempat idol!!Itu adalah diantara beberapa sebab kenapa aku mau sangat tengok ni wayang.

Filem ini adalah di adaptasi dari novel karya Anis Ayuni.Wayang ini juga meupakan gandingan kali kedua Fazura dengan Shaheizy Sam.Sebelum ni pun dorang pernah digandingkan untuk berlakon sama sama dalam drama yang bertanjuk Kisah Cinta.Apapun,jom kita baca dulu sinopsis nya..

SINOPSIS FILEM MANISNYA CINTA DI CAPPADOCIA



Ifti Liyana tidak pernah mendambakan sayang dari lelaki yang bernama Fredo. Bertahun bersama, namun tiada segelumit perasaan untuk jejaka itu. Akhirnya, Fredo menikahi gadis lain dan tinggallah Ifti Liyana menyusuri hidupnya sendiri. Pertemuan pertama dengan Nazmi telah mencambahkan perasaan yang dia sendiri tidak fahami. Kehadiran Nazmi menghuru-harakan perasaannya. Namun, rasa rindu yang mulai datang mengebu di hakis dengan rasa keegoan. Di benamkan rasa rindu tapi hati terlalu degil untuk memahami apa yang di lakarkan oleh akal. Rindu tetap datang dan datang. 



Nazmi pasti, Ifti Liyanalah gadis yang dicari untuk menjadi suri hatinya. Sifat keibuan dan lemah lambut milik Ifti Liyana sangat menerujakan hatinya. Diuji Ifti Liyana dengan kekurangan diri namun Ifti Liyana tidak pernah menolak untuk berteman dengannya. Antara keinginan untuk menyayangi atau sangsi akan kejujuran kaum lelaki, Ifti Liyana buntu. Lelaki itu yang sekejap ada dan sekejap menghilang bagai bermain tarik tali dengannya. Dirinya ibarat mengejar bayang-bayang. Dirinya kerinduan namun untuk diungkapkan dia sangsi, adakah Nazmi jugak berperasaan yang sama dengannya? 
 
 Bila kasih mula membara, bahangnya mulai terasa. Akhirnya, Nazmi melafazkan ungkapan yang dinanti. Kasih berpadu namun tercalar bila cemburu menguasai akal fikiran. Tanpa usul periksa, Ifti Liyana menjatuhkan hukuman. Nazmi terkapai-kapai mencari punca. Permasalahan terungkai kini. Sukarnya mengucapkan kata maaf. Demi cinta dan sayangnya, Ifti Liyana membuang ego yang tersarat padu di hatinya. Dia yakin Nazmi tercipta untuknya. Yang akan melindungi dan mengasihinya hingga ke akhirnya. 
 
Antara perkara yang menarik perhatian aku sepanjang filem ini ditayangkan ialah :
  • Lagu tema dia best ( Manisnya Cinta-6th Sense)
  • Latar belakang dia kebanyakannya di Istanbul,Turkey
  • Cerita sedih pasal kakak Ifti Liyana meninggal
Baiklah... itu aje yang aku nak kongsikan dengan korang.Karang korang kata aku ni melebih lebihnpula...Okey,korang jangan lupa ajak rakan dan keluarga korang tonton wayang ni.Siapa yang tak nak tengok wayang ni,memang rugilah...
Papai..

Info Nuffnang : CPUV ( Cost Per Unique Visit ) & CPC (Cost Per Click)

08 November 2014/Isnin
Assalamualaikum...

Wah...Hari ni aku rajin sangat nak bagi korang baca pasal EN.NUFFNANG ni...
So,kalau korang nak tau tentang EN.NUFFNANG ni,korang boleh lah baca info-info yang aku bagi ni...:)..

Untuk pengetahuan korang, BLOGGER akan mendapat pendapatan selepas belog mereka dipilih oleh pihak pengiklan untuk tujuan penempatan iklan (ini tidak termasuk unit iklan yang kosong).
Terdapat 2 jenis iklan umum yang dibayar oleh pengiklan kami, iaitu CPC (Kos Per Klik) Kempen dan CPUV (Kos Per View Unik).

(1)CPC(Kos per klik) 
  • dilancarkan atas permintaan pengiklan. Ia akan ditunjuk di semua belog dalam rangkaian NUFFNANG yang telah memilih pilihan ‘Show Global CPC Ads di ‘Blog Preferences’ dalam ‘Blog Manager’ serta tidak mempunyai apa-apa iklan CPUV (Cost Per Unit View) yang dijalankan pada masa itu.Pihak NUFFNANG akan membayar penulis blog berdasarkan bilangan klik unik oleh pengunjung unik belog mereka pada unit iklan yang memaparkan iklan CPC. Iklan tersebut akan tamat secara automatic selepas mencapai klik maksimum dan sistem kami akan mengemaskini pendapatan yang dijana melalui klik tulen. Jika blog menunjukkan iklan CPC tetapi tidak menjana sebarang klik ke arah kempen, tiada pendapatan akan dikemaskini.
(2)Kempen CPUV (Kos per pandangan unik) 
  • Bagi pengetahuan korang, pihak pengiklan memilih blog yang mereka ingin mengiklankan kempen CPUV (Kos per pandangan unik) berdasarkan beberapa faktor seperti demografi pembaca blog korang, keperluan unit iklan, keahlian eksklusif, dan ketersediaan unit iklan.Iklan ini dibayar mengikut jumlah pengunjung belog korang sebagai pelanggan potensi iklan tersebut, ia tidak memerlukan apa-apa dari pengguna korang untuk klik dalam iklan dalam belog korang untuk mendapat pendapatan
  • Pihak pengiklan mempunyai sasaran bagi setiap kempen mereka. Mereka akan memilih belog yang berpotensi untuk menarik pembaca belog yang sesuai sebagai target pelanggan mereka. Sekiranya pembaca belog korang adalah dalam kategori yang dikehendaki pihak pengiklan, peluang korang untuk dipilih akan meningkat. Ramai blogger yang tidak mengisi kaji selidik(survey) belog mereka dengan teliti akan menyebabkan mereka tidak dipilih. Ini disebabkan oleh fakta bahawa kajian itu membenarkan pihak pengiklan untuk mengenali belog korang dengan lebih mendalam.Oleh itu, korang dinasihatkan untuk memastikan bahawa kaji selidik(survey) belog korang yang telah didaftar dalam akaun Nuffnang korang dikemaskini dari semasa ke semasa. 
  • Penempatan iklan juga salah satu faktor yang penting. Pihak pengiklan menggunakan jumlah modal yang banyak untuk mereka bentuk iklan dan juga membeli ruang iklan untuk meletakkan iklan mereka. Oleh itu, mereka hendak menghantar mesej mereka dalam iklan kepada seluruh sasaran pelanggan mereka dengan berkesan. Jadi, mereka akan membeli ruang iklan yang dioptimumkan. Pihak pengiklan akan memilih belog dengan unit iklan yang diletak di tempat sepatutnya. Unit iklan Skyscraper adalah elemen pertama ‘sidebar’ dan bukan diletakkan di mana-mana tempat yang lain. Begitu juga dengan Leaderboard yang merupakan elemen pertama yang dapat dilihat oleh pengunjung belog korang dan ‘Large Rectangle’ selepas belog post pertama korang. Unit iklan korang yang tidak dapat diletakkan di tempat optimum akan menjejaskan keputusan pengiklan untuk memilih belog korang kerana terdapat banyak belog lain dalam rangkaian kami yang mempunyai iklan yang ditempatkan secara berkesan. Di samping itu, ketersediaan unit iklan juga memainkan peranan yang penting bagi blogger untuk dipilih oleh pihak pengiklan. Semua pengiklan kami membahagikan bajet mereka secara purata 3 unit iklan kami, iaitu Leaderboard, Skyscraper dan Large Rectangle, setiap kali mereka beriklan dengan kami. Bajet itu adalah terhad dan mungkin tidak dapat meliputi ketiga-tiga unit iklan. Jadi, peluang korang untuk dipilih oleh pengiklanan untuk menyertai kempen akan dimaksimumkan.
  •  Status glitterati korang juga merupakan salah satu faktor yang dapat meningkatkan peluang korang untuk dipilih oleh pihak pengiklanan sebab pihak pengiklan akan mempertimbangkan ahli Glitterati dahulu. Status Glitterati merupakan suatu program ganjaran kepada blogger yang setia kepada Nuffnang. Ahli biasa masih akan dipilih oleh pihak pengiklan tetapi ahli dengan status Glitterati akan mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk dipilih oleh pihak pengiklan.
  •  Oleh itu, kemungkinan ada masa yang tiada pengiklan yang memerlukan kumpulan tertentu penulis blog untuk seketika.Kami akan cuba untuk menjual unit iklan blogger kami selagi mereka berpotensi untuk dioptimumkan. Jika unit iklan tidak dioptimumkan ataupun unit iklan mereka tidak berada di tempat yang berpatutan, kami tidak akan mencadangkan blog korang kepada pihak pengiklan.Pihak NUFFNANG berharap agar korang memahami bahawa penempatan iklan adalah sangat penting supaya korang akan dipilih. 
Itu sahaja lah info tentang NUFFNANG yang aku nak share kan dengan korang.Harap-haraplah korang akan faham dengan apa yang aku terangkan pasal NUFFNANG kat atas tu ya..

Terima kasih kerana korang sudi membaca di blog saya..:)..

Info Nuffnang : Maksud BUFFERED EARNING atau BE

06 Disember 2014/Sabtu
Assalamualaikum...


Hai semua....
Hari ini aku nak bagi sedikit info tentang BUFFERED EARNING ni atau nama panggilannya BE..
  • BE adalah kempen CPUV kerana BE merupakan pendapatan yang diberi kepada korang dari kempen-kempen yang sedang dijalankan.
  • Untuk pengetahuan korang,pihak pengiklan mempunyai sasaran bagi setiap kempen CPUV mereka.Mereka akan memilih blog yang menarik dengan pembaca blog yang sesuai sebagai sasaran mereka.Sekiranya pembaca belog korang diklasifikasi dalam kategori yang dikehendaki oleh pihak pengiklan, peluang korang untuk dipilih akan meningkat. Ramai blogger yang tidak mengisi kaji selidik(survey) belog mereka dengan teliti akan menyebabkan mereka tidak dipilih. Ini disebabkan oleh fakta bahawa kajian itu membenarkan pihak pengiklan untuk mengenali belog korang dengan lebih teliti. Dengan ini, pihak pengiklan tidak tahu sama ada belog korang sesuai untuk kempen mereka atau tidak. Oleh itu, korang dinasihatkan untuk memastikan bahawa kaji selidik(survey) belog korang dikemaskini dari semasa ke semasa.
  • Penempatan iklan juga adalah salah satu faktor yang penting. Pihak pengiklan menggunakan jumlah modal yang banyak untuk mereka membentuk iklan dan juga membeli ruang iklan untuk menempatkan iklan mereka. Mereka hendak menghantar mesej mereka dalam iklan kepada seluruh sasaran pelanggan mereka dengan berkesan. Jadi, mereka cuma akan beli ruang iklan yang telah dioptimumkan
  • Unit iklan Skyscraper adalah elemen pertama sidebar dan bukan diletakkan di mana-mana tempat yang lain. Begitu juga dengan Leaderboard merupakan elemen pertama yang dapat dilihat oleh pengunjung belog korang dan ‘Large Rectangle’ selepas belog post pertama korang. Unit iklan korang yang tidak dapat diletakkan di tempat tersebut akan mempengaruhi keputusan pengiklan untuk mengiklan di belog korang kerana banyak belog yang lain di bawah rangkaian kami yang meletakkan unit iklan mereka dengan sempurna.
  • Di samping itu, ketersediaan unit iklan juga memainkan peranan yang penting bagi blogger untuk dipilih oleh pihak pengiklan. Semua pengiklan kami memecahkan bajet mereka secara purata adas 3 unit iklan kami, iaitu Leaderboard, Skyscraper dan Large Rectangle, setiap kali mereka beriklan dengan kami. Bajet itu adalah terhad dan mungkin tidak dapat meliputi ketiga-tiga unit iklan. Jadi, peluang korng untuk dipilih oleh pengiklanan untuk menyertai kempen akan dimaksimumkan.
  • Status glitterati korang juga merupakan salah satu faktor yang dapat meningkatkan peluang korang untuk dipilih oleh pihak pengiklanan sebab pihak pengiklan akan mempertimbangkan ahli Glitterati dahulu. Status Glitterati merupakan suatu program ganjaran kepada blogger yang setia kepada nuffnang. Ahli biasa masih akan dipilih oleh pihak pengiklan tetapi ahli dengan status Glitterati akan dapat lebih peluang untuk dipilih oleh pihak pengiklan.
  • Untuk iklan CPUV, pemilihan blog bergantung sepenuhnya kepada keperluan pengiklan, dan industri pengiklanan juga sangat bermusim. Oleh itu, kemungkinan ada masa yang tiada pengiklan yang memerlukan kumpulan tertentu penulis blog untuk seketika.
So,setakat ini sahaja yang aku boleh share kalau yang sudah tau tu boleh amalkan semua tu.Bagi yang belum tahu dan baru  cubalah amalkan mungkin korang juga akan berjaya mendapatkan BE seperti blogger blogger lain.Bagi yang berjaya tahniah aku ucapkan.Mana yang tak dapat dapat lagi aku pesan janganlah cepat berputus asa,cuba dan cuba ok..Kan,kita bilang....usaha tangga kejayaan..Hihi..Kadang kadang rezeki kita tak sama.Kadang kadang rezeki kita sama.Kalau ada lagi tips yang aku  tahu,aku akan share lagi dengan korang semua.

Okeh...Babai...Selamat membaca korang..