Maksud Import,Refurbished dan Malaysia Set

19 Februari 2016/Jumaat

Assalamualaikum



Siapa sini setia dengan Lazada??Angkat kaki??Wuuuuu..Ramainya..Haha..Hari ni aku update topik pasal Lazada pulak.

Setiap kali aku pi bukak website Lazada kan,mesti aku tengok harga barang jualan Lazada yang terbaru.Konon nak beli time Lazada buat promosi letteww..Kikikikiki...Selalu nya aku buka ruangan Mobile&Tablet lah sebab tak lama lagi aku nak beli handphone baru.Handphone apa??Adalah...:P..

Time aku sedang tengok harga,aku ada nampaklah tulisan Import,Refurbished dan Malaysia Set.Contoh macam ni :

Imported

Refurbished

Malaysia Set


Mula-mula,aku langsung tidak tau apa makna tu semua.Aku ingat import,refurbished sama malaysia set tu tidak ori lah,cepat rosak lah sebab orang cakap kalau ada ayat-ayat macam tu kena letak dekat barang tersebut,konon orang dah guna tapi jual balik,import dari negara luar dan banyak lagilah.


Tapi,ada satu orang ni ahli tone excel dia kasih share di group Team Cable Tone Excel pasal ni benda(macam tajuk aku dekat atas tu).Ayat dia macam ni:

Kalau dulu Iphone 5 baru keluar harga mesti 2k something.Bodycover made in china ada juga assembled in CHINA design je dari apple.Perasan tak?Barang china murah ke mahal?Dah tentu nak buat body cover sahaja pun dah murah.Sebab tu kenapa iphone tak ori boleh copy bulat bulat bodycover apple supaya nampak macam ori kecuali ios sahaja tak dapat tiru.Yang buat apple ni mahal dengan GAH nya adalah sistem dan waranty bila iphone ni dalam keadaan NEWSET.Korang ingat apple ni nak untung 200/300 je??Taklah mestilah 1k lebih.Ye lah..


Baru kawan boleh cakap CLEARANCE STOK IP6PLUS 16GB RM19xx plus GST RM100(harga retail RM2900 ke atas).Masa tu tinggal 4/5 unit je lagi.NEWSET pula tu.Masuk akal ke tidak?Dari apple center.So korang fikir-fikirkan lah kenapa APPLE ni keluaran baru mesti mahal.Sebab dorang nak jaga quality from apple dari segi harga.Kalau harga murah dari apple center tak da lah orang cakap “ko kaya boleh lah guna apple”.Ini lah strategi yang dinamakan marketing.Dia jaga nama brand dan harga.Faham tak?Yang buat mahal tu sebab cukai,gst,sewa kedai,kat malaysia je tu banyak betul cukainya. 


So,secara kesimpulannya iphone murah rm199 tu set refurb import set.PREORDER.Apple da tak xproduce ip4-ip5s untuk MYSET.


Kalau korang masih tak faham,baca balik dan baca balik sampai korang faham betul-betul.

P/S : Sesiapa yang nak join jadi ahli Tone Excel boleh whatsapp aku di no 0198020499:)...

Terima kasih kerana sudi baca entri ini.

 
 


7 comments:

  1. apple memang cun tp hm.. ada apps yg x leh pakai ,so setia pakai samsung

    ReplyDelete
  2. Jd my set tu ap pulak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. My set tu .. iphone yg apple keluar kan pastu sampai satu tahap apple stop keluar kan iphone cth:5s kebawah ,then bila ade permintaan tinggi untuk contoh iphone 5s (baru) tu orang bawa masuk import set dan refurbish tapi Jenis ni still original apple..

      Delete
  3. Jdi nya iphone refurb tu ori lh kan?

    ReplyDelete
  4. Jdi nya iphone refurb tu ori lh kan?

    ReplyDelete
  5. So maksudnya import set ni phone yg x iri lah??

    ReplyDelete

Assalamualaikum...
Bah...Rajin - rajin kamu komen sini..