Kehidupan Aku Berubah Setelah ....

01 September 2016/Khamis

Assalamualaikum

Hello September....Korang tahu tak bahawa sekarang ni kehidupan aku telah berubah..Dari seorang pelajar kini bertukar jadi seorang penanam anggur di rumah.Sebenarnya,terharu jugalah.3 tahun nak habiskan diploma tu bukan senang oii...

Dulu masa study,duduk kat hostel start dari sem 1 sampai sem 2.Lepas tu penghujung sem 2 sampailah sem 5 duduk rumah sewa dan sem 6 pulak duduk rumah sendiri sebab dapat tempat praktikal dekat dengan kampung sendiri..For the first time,asal korang nak tau kan masa sem 2 tu kan tu lah aku tinggal menyewa dengan kengkawan classmate aku sampai lah sem 5 sebab sem 6 (praktikal) kami dah tinggal di kediaman masing-masing.

Dulu masuk kelas,makan anytime tidur jarang sekali sebab kelas pun bukan selalu hado.Time praktikal tu kalau nak makan ikut time yang ditetapkan di ofis..Kalau lapar makan gula-gula lah..Huhuhu..

Dulu kalau nak pi kelas,bangunlah jam berapa kau nak bangun.Kalau kelas mula jam 8 pagi,jam 7.30 baru bangun and pi tunggu bas jam 8 pagi dan sampai kelas jam 8.30...Tup tup tup..sampai jer kelas,lecturer cakap class cancel..Nahhh...Hambek kau...Kalau time praktikal tu,tak ada istilah cancel-cancel bagai....Tak ada..Haha..Paling-paling pun kau buat cuti sendiri konon kau hade presentation LI lah,test LI lah,hantar laporan LI lah...Haa..tu jer alasan yang buat ko dapat cuti..Kadang-kadang,ofis dekat dengan rumah pon boleh jugak terlambat datang sikit..Hihi..

Gambar ni aku ambil time aku masih dalam sem 5.Masa tu sedang final exam..

Kadang-kadang bila dah habis study ni,pandai rindu jugak ahhhh zaman-zaman study ni..Rindu nak pergi kelas,rindu nak travel dengan kawan serumah,rindu nak lepak ngan kengkawan,jalan-jalan sana sini...Kalau hujung minggu tu kalau tak berjalan pi mana-mana,berkurung lah dalam rumah.Tengok tv,gosip-gosip,main masak-masak.Ahhhhhhhhhhhhhhhhh...Rindunyerrr..

Kalau boleh,nak jugak aku cari alat doraemon "Mesin pemutar masa"...Hahahaha....Tapi tapi tapi,sampai bila kan asyik nak balik jer ke zaman dulu-dulu..Tak best ar kalau life kiter ni tak berkembang..Asyik-asyik itu itu jer cer life kiterr..Orang pon bosan dengar cerita life kita kalau kiter kasih citer lah ngan orang.

And now,tinggal tunggu menghitung bulan menghitung hari jer nak konvo tapi sampai sekarang masih jugak jadi penanam anggur yang setia...Hihihi...Anyone yang ada tips nak senang dapat kerja tu boleh share tak....Hehe...I target ni i nak kerja sebelum konvo...Harap-harap lah sebelum konvo i dah dapat kerja...Amin amin amin 10x...

Sejak jadi penanam anggur setia ni jugak,banyak jugalah aku pergi karnival-karnival kerjaya di Kota Kinabalu.Tapi tu lah,belum ada rezeki kot..Belum ada lagi yang sangkut...Apa yang penting kena sabar.Rezeki kita ada juga tuh cuma lambat jer Allah nak bagi..Ya tak??Hehe...

Terima kasih kerana sudi baca entry ini.



Giveaway Follow and Like MY

09 Ogos 2016/Selasa

Assalamualaikum


Tips : Buat Hal Ini Untuk Jimatkan Data Internet Korang

09 Ogos 2016/Selasa

Assalamualaikum



Yes!!Hari ni aku terjumpa satu tips kepada mereka di luar sana yang ingin menjimatkan data internet daripada cepat habis.Kadang kala kita langgan internet untuk sebulan tapi data kita tidak pun sampai sebulan...Lagi-lagi kalau kita guna untuk online Whatsapp ke wechat ke facebook ke sekadar untuk tengok post-post terbaru kan tapi data cepat habis walaupun kita tiada downlod apa-apa dari lama sosial.

Data korang cepat habis ni adalah disebabkan faktor mood telefon korang mempunyai setting auto download.Contohnya whatsapp lah kan.Selalu kawan-kawan korang hantar gambar or video yang tidak penting apatah lagi dalam group whatsapp...Lagi banyakkan..

Hal tersebut akan merugikan korang kerana gambar or video yang dihantar kepada korang dan ianya mendownload secara automatik dan secara tidak langsung akan 'memakan data' korang.

Tidak ketinggalan juga update-update apps di play store.Memang bagus untuk kerap update tapi lebih bagus jika mengupdate menggunakan WiFi..So,data korang tidaklah juga terganggu sangat.Facebook dan Instagram pun tidak terkecuali.Post-post yang melibatkan sesuatu video kini dimainkan secara automatik bila korang sedang menscroll kan..

Jom,sekarang kita ubah setting tiga apps ini untuk menjimatkan data internet korang...

1)Facebook
  • Buka Facebook
  • Pilih apps setting
  • Pilih video play
  • Pilih off/Wifi only
2)Play store
  • Buka playstore
  • Pilih setting
  • Pilih auto update apps
  • Pilih auto update apps over WiFi only
3)Whatsapp
  • Buka apps Whatsapp
  • Pilih setting
  • Pilih chat setting
  • Pilih media auto download
  • Pilih When Using Mobile Data
  • Hilangkan semua tanda 'tick' dalam kotak
Selamat mencuba...

Terima kasih kerana sudi baca entri ini.

Giveaway Cash RM100 by Syira Lokman!

08 Ogos 2016/Isnin


Assalamualaikum
hye semua ^_^ 

*sticky post*

Jom join Giveaway Cash RM100 by Syira Lokman !

Syarat :

1. Follow blog atau google +


2. Follow instagram *jika ada 

3. Follow twitter *jika ada


4. Like sahaja fanpage 
Cara mudah :

1. Follow SEMUA syarat.
2. Buat entry bertajuk "Giveaway Cash RM100 by Syira Lokman !"
3. Letak banner dekat entry. 
4. Backlink kan ke sini.
5. Publish!
6. Tinggalkan link entry giveaway anda di ruangan komen entry ini sahaja.


Special untuk anda?

Wang tunai RM30 x1 
Wang tunai RM20 x1 
Tapak Iklan free selama sebulan x1 
Topup RM5 x1 
[SyiraLokman]


(TOP REFERRAL)
 Wang tunai RM50 x1 
[nurfuzie] 


Pemilihan pemenang : pemilihan 100% secara random oleh Syira sendiri (penganjur) :)

jom ramai2 memeriahkan Giveaway Cash RM100 by Syira Lokman !  ^_^
InsyaAllah lepas ni mungkin ramai akan follow anda juga :)
Bersama merapatkan ukhwah ^_^


Mula : 1 Ogos 2016 
Tamat : 21 Ogos 2016

Welcome Back

08 Ogos 2016/Isnin

Assalamualaikum

Hai uollssss.....Sekarang ni masuk bulan 8 sudah..Puasa dan hari raya pun sudah habis dan sekarang bulan merdeka sudah mau tiba...So,apa kau bikin sempena bulan merdeka ni?

Alhamdulillah akhirnya berupdate jugak blog aku kembali macam dulu lagi setelah sebulan lebih menghilangkan diri dalam dunia blogging ni..Bukan suka-suka tau aku hilangkan diri dari dunia blogging ni...Mesti lah ada sebab dan sebabnya tu biarlah aku sorang jer yang tau..:p..

Sebelum aku mo aktif balik berblog ni,tahniah lah untuk diri sendiri sebab sudah berjaya untuk segarkan balik mood berblogging ni.Template masih pakai template lama lah design pun masih pakai yang lama punya cuma warna jak lah yang aku tukar...Kali ni tema warna blog aku ialah biru + turquise...

Macam...Cantekk kah??Header pun baru jugak....Header tuh adalah hasil rekaan dari blogger design yang terkenal pada abad ni..Alah..Ndak payah sebut nama pun tau sudah kan kamu siapa orang nya...Jeng jeng jeng.....Ni lah orang nya yang sudi tolong edit header tolong letak background dekat sidebar..So,big thanks to blogger Sheda Ucu.Hasil kau memang terbaiklah sangat!!5/5 bintang aku bagi...:)..

Ni header aku yang lama...Hasil tangan daripada blogger Sheda Ucu

And this is my new header from blogger Sheda Ucu....So,macam mana??Cantekk..hehe..

Bukan header dan blog sahaja yang baru okehh tapi nama dan url blog aku pun bertukar jugak...Kalau dulu nama blog aku Nurul Baidurah kan and now dah bertukar kepada Anum Abdullah...Url blog pula kalau dulu http://nurrahabdullah.blogspot.com kan now bertukar pulak kepada http://Anumabdullah93.blogspot.com....

Menjadi kebiasaan lah kan kalau seorang blogger ni tiba-tiba feeling blogging dia ni mo tukar mood blog...Dan menukar mood blog ni ada kebaikannya jugak...Kan..Kalau kita ubah mood blog kita,follower kita mahupun diri sendiri tidak akan rasa bosan untuk menjenguk di blog kita kan.

Nampak macam ceria tak warna tema blog aku kali ni??Krik krik...

Terima kasih kerana sudi baca entri ini..